Bemutató videó

Meghívó

A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány,
a HU-RO

Development of a Cross-Border Protected Areas Resource Centre
X-PARC
projekt keretében megszervezésre kerülő
Román-Magyar Ökogazda találkozó és Workshop
rendezvényére
Gyula, Széchenyi u. 71, Gyulavári-kastély helyszínnel
2014.06.06. 13 órai kezdettel

Meghívó letölhető verziója: Letöltés

GREEN SCHOOL

A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány, a HU-RO Development of a Cross- Border Protected Areas Resource Centre X-PARC projekt keretében nyári ökoiskolát szervez GREEN SCHOOL elnevezéssel.

Táborázási felhívás (hu): Letöltés

Táborázási felhívás (ro): Letöltés

Határon átnyúló természetvédelmi tájékoztató központ létrehozása (X-PARC)
Development of a Cross-Border Protected Areas Resource Centre (X-PARC)"

Az előzmények

A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány 2006-2007 között széleskörű társadalmi és partneri összefogással, az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásai felhasználásával újította fel Gyula város Gyulavári településrészén évek óta romokban álló Gyulavári Kastélyt azzal a szándékkal, hogy látogatóközpontként működtesse. A Kastélyban a gyulai születésű Erkel Ferenc emlékére kialakított Himnusz-terem, a Dél-Alföldön alkotó művészek bemutatására szánt kiállító terem, helytörténeti és néprajzi kiállítás található, illetve a fenntartható fejlődés témakörében bemutatásra kerülnek a térség természeti kincsei, a folyók, holtágak, erdők, mezők élővilága. A biogazdálkodással foglalkozó bemutatórész rávilágít a hagyományosan agrárorientáltságú Dél-Alföld fő gazdasági potenciáljára, a kialakított konferenciaterem szakmai, kulturális és társadalmi programoknak biztosít impozáns környezetet.

Az X-PARC projekt

A természetvédelemre helyezi a hangsúlyt a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány új projektje, melynek keretében három kiállító terem új tartalommal gazdagodik, a Kastélykert eddig kihasználatlan területén pedig Természetvédelmi Oktatópark kerül kialakításra. A projekt három civil szervezet az Excelsior Egyesület, a Körös-Maros Alapítvány és a Zöld 14 Egyesület összefogásával három helyszínen (Arad, Gyula , Békéscsaba) valósul meg 2012. november 1. és 2014. október 31. között.

A projekt célja

A projekt célja, hogy a természetvédelemmel kapcsolatos információkat eljuttassa mindenki számára: a védett területekkel kapcsolatban adminisztratív feladatokat ellátó személyek és szervezetek, a civil szervezetek, a hatóságok, a célterületen élő személyek és működő vállalkozások, valamint a jövő nemzedékei számára. Célterületünk elsősorban a Körösök és a Maros határon átnyúló vízgyűjtő területe. Mindhárom helyszínen kialakítunk egy-egy intézményt, amelyek együtt alkotják a határon átnyúló terület kutató- és bemutató központját. A projekt keretében feltérképezzük a terület természeti erőforrásait, elkészítünk egy háromnyelvű szakszótárt, összegyűjtjük a természetvédelemmel kapcsolatos aktuális információkat, és a tevékenységeink során meghatározott célra felhasználjuk (pl. szaktanácsadás, projektek szakmai támogatása, promóció, ismeretterjesztés, oktatás, szemléletformálás).

A pályázati felhívásnak megfelelően a költségvetés nagyobb része infrastruktúrafejlesztésre irányul, mely az „Excelsior” Egyesület részéről egy meglévő épület teljes átalakítását, bővítését, és benne természetvédelmi tanácsadó központ létrehozását, a „Zöld 14” Egyesület esetében Békéscsaba belvárosában egy természetvédelmi tanácsadó és ismeretterjesztő központ kialakítását jelenti.

A fejlesztés tartalma, programok

A Körös-Maros Alapítvány az X-PARC projekten belül vállalta egy Természetvédelmi Oktató Park („Zöld iskola”) kialakítását a Kastély kertjében (Labirintus-tanösvény, Illatok kertje, Fűszerkert, Tanösvény, játszótér, pihenőhelyek, esővédő épület, tűzrakó helyek). A Kastély három termében interaktív szemléltető rendszerekkel kiegészítve új kiállítások nyílnak a természetvédelem és a megújuló energiaforrások témakörében. A Kastély így természetvédelmi oktatások, szemináriumok, konferenciák helyszínéül szolgál majd a projekt idején, illetve a későbbiek folyamán is. Már hagyományos programunk, a Magyar-Román Ökogazda Találkozó várhatóan 2014 februárjában kerül megrendezésre. Az Alapítvány is részt vesz projektpartnereivel közösen a Körös-Maros köze természetvédelmi értékeinek felmérésében, illetve az adatbázis létrehozásában. A határon átnyúló projekt célja a lehető legtöbb személy megszólítása a környék természeti értékeinek tudatosítása céljából, legyen az egy idetévedő kiránduló, helyi kisiskolás vagy egy természetjáró, vagy éppen az itt élő és gazdálkodó emberek széles köre.